Да сме отговорни към здравето си

д-р Мила Маркова

Да сме отговорни и да се грижим за собственото си здраве е най-доброто, което можем да направим за себе си. За добро женско здраве от голямо значение е редовното провеждане на гинекологичен преглед. След започване на полов живот или след навършване на 20 годишна възраст е необходимо този преглед да се извършва веднъж в годината.

Много жени поради стеснителност и страх не се решават на гинекологичен преглед и стигат до него едва, когато получат оплаквания. Други в днешното забързано ежедневие често не обръщат внимание или подценяват безобидни на пръв поглед признаци, които обаче пренебрегвани във времето могат да доведат до сериозни последствия. Често много сериозни заболявания протичат безсимптомно и понякога е твърде късно да се помогне на болната.

Отговорният подход на всяка жена е да посещава лекар гинеколог веднъж годишно, като й бъдат направени преглед от специалиста, цитонамазка, ултразвукова и лабораторна диагностика. По този начин могат да бъдат избегнати усложненията от бактериални и гъбични инфекции, да бъдат диагностицирани и лекувани „раничките“ на маточната шийка, да бъдат разпознати навреме промените и клетъчните дисплазии, които са първият стадий към развитието на злокачествен процес, както и други процеси, които биха могли да доведат до безплодие и други. Всеки здравословен проблем, установен на време, може да бъде излекуван своевременно!

За да сте здрави и щастливи жени, за да имате пълноценен и спокоен живот, задължително правете профилактичен гинекологичен преглед веднъж в годината! Ако желаете да си запазите час за гинекологичен преглед, моля обадете се на телефон 0888 52 72 12.